• » Uprzejmie informujemy, że w Wielki Piątek (2 kwietnia) Urząd Gminy w Tymbarku będzie nieczynny. W sprawach ważnych, dotyczących zarejestrowania zgonu, bardzo prosimy o kontakt pod numerami telefonu: 515 243 434, 728 348 405.

Oświadczenie Wójta w sprawie sesjiŚroda, 17 stycznia 2018

Tymbark, 17 stycznia 2018 r.

Oświadczenie Wójta w sprawie braku kworum na sesji Rady Gminy
w dniu 16 stycznia 2018 roku

Szanowni Mieszkańcy,
   Szanowni Radni,

W związku z nieobecnością Radnych Klubu ,,Nasza Gmina” (w tym Przewodniczącej i Wiceprzewodniczących) sesja Rady Gminy w dniu 16 stycznia br. nie odbyła się. Mając na uwadze powyższy fakt, czuję się w obowiązku poinformować Mieszkańców o zaistniałej sytuacji.

Na dzień 16 stycznia 2018 roku zwołana została przez Wiceprzewodniczącego Rady Gminy Tymbark sesja, na której miały zostać rozpatrzone uchwały w sprawie zabezpieczenia środków finansowych na: rozbudowę wodociągu w Zamieściu z zasileniem istniejącego wodociągu Podłopień-Tymbark-Zamieście, modernizację stacji uzdatniania wody, zaopatrującej większą część gminy, kontynuację projektu budowy chodnika przy drodze krajowej, a także poszerzenia pobocza drogi naprzeciw Kościoła w Podłopieniu. Ponadto na sesji miała być również rozpatrywana uchwała o współpracy z Powiatem Limanowskim, umożliwiająca rozpoczęcie budowy chodnika w Tymbarku nad stadionem w stronę Piekiełka.

Chciałbym nadmienić, że na sesji budżetowej, która odbyła się 28 grudnia 2017 roku Rada Gminy Tymbark podejmując uchwałę budżetową (uwzględniającą poprawki przegłosowane przez Radnych Klubu "Nasza Gmina") zabezpieczyła na zadania inwestycyjne - w tym rozbudowę sieci wodociągowej - środki mniejsze niż przewidziane były we wcześniejszym Wieloletnim Programie Finansowym. W związku z tym doszło do sytuacji, w której niemożliwe stało się rozstrzygnięcie przetargu (a co za tym idzie podpisanie umowy), który ogłoszony został w oparciu o kwoty przewidziane w Wieloletnim Programie Finansowym. Zmiany budżetowe zaproponowane na sesję, która miała odbyć się 16 stycznia br. przewidywały przesunięcia środków, które pozwoliłyby na rozpoczęcie zapisanych w budżecie zadań inwestycyjnych, o których mowa powyżej.

Nieobecność Radnych z Klubu ,,Nasza Gmina”, w tym Przewodniczącej i Wiceprzewodniczących Rady spowodowała, iż zaplanowana sesja nie odbyła się i tym samym wyżej wymienione uchwały nie mogły zostać podjęte. Nie zostały również rozpatrzone pisemne wnioski Mieszkańców skierowane do Rady oraz nie zostali wysłuchani Mieszkańcy przybyli na sesję.

Sytuacja, w której sesja poświęcona tak istotnym z uwagi na bezpieczeństwo Mieszkańców i pilnym przedsięwzięciom, nie odbywa się z powodu nieobecności Radnych Klubu ,,Nasza Gmina”, wpływa na opóźnienie realizacji ważnych dla Gminy inwestycji, w tym w szczególności rozbudowy i modernizacji sieci wodociągowej oraz rozpoczęcia budowy chodnika w Tymbarku nad stadionem w kierunku Piekiełka.

Informuję także, iż dzisiaj zwróciłem się do Przewodniczącej Rady Gminy Pani Zofii Jeż z ponownym wnioskiem o zwołanie sesji i rozpatrzenie projektów uchwał, o których mowa powyżej.

Paweł Ptaszek

Wójt Gminy Tymbark